Kuchnia

mniam

Lazagne ze szpinakiem i twarogiem

Składniki:
- 750 g mrożonego szpinaku
- 250 g twarogu półtłustego
- 6-8 płatów lasagne
- 2 jajka
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- czosnek granulowany lub 2 ząbki
- 200 g żółty sera
- oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, przełożyć na patelnie i dusić na rozgrzanej oliwie. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (można zastąpić 2 rozdrobnionymi ząbkami czosnku). Chwilę podsmażać aż woda zacznie odparowywać (ale nie dopuścić do suchej patelni). Zdjąć z palnika, dodać twaróg, jajka, 100 g startego sera i delikatnie wymieszać.


Na dnie kwadratowego naczynia żaroodpornego ułożyć 2 płaty lasagne, posmarować beszamelem i wyłożyć część farszu, czynność powtarzać aż zostaną 2-3 łyżki farszu, które należy ułożyć na ostatniej warstwie płatów lasagne posmarowanych beszamelem. Posypać resztą startego sera.
Lasagne zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30 minut.

A jeśli nie macie ochoty na twaróg, to polecam przepis na Lasagne ze szpinakiem.
Sos beszamelowy

Składniki:
- 20 g masła
- 3 łyżki mąki (nie kopiaste)
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz


Przygotowanie:
Masło rozpuścić na małym ogniu w niedużym rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać, następnie cały czas mieszając podlewać mlekiem. Sos powinien lekko gęstnieć. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation