Kuchnia

kuchnia

Ciastka maślano - cytrynowe


Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie
Za pomocą miksera ubić olej, masło, jajka, skórkę z cytryny i sól na gładką masę. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć obie grupy składników, wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjąć ciasto, odczekać ok 5 min i rozwałkować na cienki placek (ok 2-3mm). Z ciasta wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Piec w temp. 180'C aż ciastka lekko się zarumienią. Podawać posypane cukrem pudrem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation