Kuchnia

czekolada i inne słodkości

Składniki:

4 jajka
200 g masła
200 g zmielonych orzechów laskowych (mogą być wcześniej podpieczone)
180 g gorzkiej czekolady
180 g drobnego cukru (dałam 130 g, ale ja akurat lubię gorzki smak tego ciasta, więc mi pasowało)
2 łyżki likieru cytrusowego (lub brandy, rumu)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka zmiksować do białości z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodawać lekko ciepłą (nie gorącą) czekoladę, dalej miksując. Dodać orzechy, likier i zmiksować.

Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać do ciasta czekoladowego.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wlać gotową masę. Piec około 55 minut w temperaturze 160ºC. Gotowe ciasto sprawdzamy naciskając palcem delikatnie na środek, powinno być wypieczone, nie sprawdzamy patyczkiem, bo cały czas będzie mokry od czekolady. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie, potem lekko opadnie, ale nie dużo, może około 1 cm).

Podawać z polewą czekoladową i malinami.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Składniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać, polać ciasto.

Smacznego :)
źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo---orzechowy-z-malinami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation