Kuchnia

słodkie i słone chwile

Krakersy z makiem, kminkiem i sezamem:

1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki krupczatki,
3 łyżki miękkiego masła,
3/4 szklanki wody,
1 łyżeczka soli,
po 1 łyżce suchego maku, kminku i sezamu,
1 jajko

Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z solą. Dodać masło i rozcierając je z mąką, dodawać stopniowo wodę. Zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę, po czym zawinąć ją w folię i zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Ciasto rozwałkować cienko i nożem lub radełkiem wykrawać prostokąty. Krakersy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko gęsto nakłuć widelcem (jeżeli nie będą nakłute, zamiast krakersów wyjdą poduszki :)) Posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i 1/3 ciastek posypać makiem, 1/3 kminkiem i 1/3 sezamem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec ciastka ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation