Kuchnia

czekolada i inne słodkości

100g rodzynek,
150g daktyli suszonych,
200g masła,
150g cukru trzcinowego (następnym razem dam mniej),
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
1 jajko,
200g płatków owsianych,
170g mąki pszennej razowej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli.
cukier waniliowy+cynamon (do posypania).
Pokrojone daktyle wraz z rodzynkami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mieszamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i odsączone rodzynki z daktylami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.

Pieczemy w 175st. przez 12min, do zrumienienia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation