Kuchnia

czekolada i inne słodkości

Owsiane ciastka bez mąki i cukru
Składniki:

70 g suszonych daktyli

2 jabłka lub gruszki

1 banan

100 g miękkiego masła

150 ml mleka ciepłego

2 jajka

400-500g płatków owsianych górskich

100 g suszonej żurawiny

10 suszonych moreli drobno posiekanych

60 g posiekanych orzechów włoskich

100 g pestek słonecznika

50 g pestek z dyni

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki nasion chia

ewentualnie według uznania: figi, śliwki, migdały…

ewentualnie miód

Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 st C.

Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na mniejsze kawałki. Banan również obrałam i pokroiłam. Daktyle posiekałam, a następnie razem z jabłkami i bananem rozdrobniłam blenderem ręcznym (próbowałam to zrobić w malakserze, ale daktyle nie chciały się poddać, blender to najlepsza opcja). Kiedy już uzyskałam daktylowo-owocowy mus, dodałam do niego masło, jajka oraz mleko. Wszystko zblendowałam na gładką masę.

Dosypałam płatki owsiane (najpierw ok. 400 g) oraz pozostałe składniki. Wymieszałam, a ponieważ ciasto wydało mi się zbyt rzadkie, dodałam resztę płatków.

Dwie blachy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto nabierałam łyżką, formowałam kulki, układałam na blasze i lekko spłaszczałam dłonią. Ciastka nie rosną, więc można je układać ciasno.

Wstawiłam do piekarnika, piekłam ok. 30 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca zostawiłam przez 10 minut na blaszce, po czym przeniosłam na kratkę do studzenia.

Ciastka można polać ulubioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation