Nauka i natura

Przyroda

FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi
Składniki: na owsiany spód:
• 250 g płatków owsianych
• 2 banany
• 50 g oleju kokosowego nierafinowanego

Płatki owsiane drobno zmielić, np. w malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

na jogurtowe nadzienie:
• duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g
• 200 g serka wiejskiego
• 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa
• 2 czubate łyżki płynnego miodu
• ok. 50 g wiórków kokosowych
• 3 łyżeczki żelatyny
+ 3 owoce kiwi

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić - najlepiej włożyć ją do mikrofalówki i podgrzewać przez ok. 10-20 sekund. Przestudzić.
Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną.

Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić.
Ostudzoną tartę wypełnić nadzieniem, następnie włożyć do lodówki na czas stężenia. Tarta powinna spędzić tam ok. 3-5 godzin. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi i wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation