Kuchnia

Same słodkości

Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek
Masa jaglana:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
2 szklanki mleka migdałowego
1 laska wanilii
1 cytryna
100 ml oleju kokosowego
4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu


Spód:
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
¾ szklanki daktyli
3 łyżki oleju kokosowego

Mus z borówek:
300 g borówek + garść do dekoracji
3 łyżki nasion chia
3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

*
PRZYGOTOWANIE

Spód

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i jeszcze ciepłe zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz z amarantusem i zagnieć. Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki do czasu przygotowania masy jaglanej.

Masa jaglana

Kaszę jaglaną przepłucz, przesyp do rondla i zalej mlekiem. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z uprzednio wybranymi ziarenkami. Gotuj pod przykryciem 20-25 minut, aż będzie miękka. Odstaw pod przykryciem na kwadrans, a następnie przesyp do malaksera (pamiętaj, aby kasza jaglana była nadal bardzo ciepła). Wlej olej kokosowy, sok z cytryny i ksylitol. Zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie przełóż na spód i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje.

Mus z borówek

Borówki zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona chia oraz ksylitol. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok. 15-20 minut. Odstaw do przestudzenia, a gotowy mus wyłóż na górę sernika, wyrównaj, ozdób całymi borówkami i wstaw na godzinę do lodówki, aż mus całkowicie zastygnie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation