Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałatka z brukselką i żurawiną

Składniki:
brukselka ­ 300 gramów
Sos sałatkowy francuski Knorr ­ 2
opakowania
oliwa ­ 6 łyżek
suszona żurawina ­ 50 gramów
orzechy włoskie ­ 1 łyżka
cukier ­ 2 łyżki
ser pleśniowy typu blue ­ 50
gramów
raddichio ­ 0.5 sztuk
masło ­ 1 łyżka
woda ­ 6 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i sparz we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty. Przelej
zimną wodą i przekrój na połówki. Liście radicchio pooddzielaj i porwij na mniejsze kawałki.
2. Sosy sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody i oliwą. Orzechy upal na rozgrzanej
suchej patelni.
3. W rondelku skarmelizuj cukier, dodaj masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewaj chwilę,
następnie dodaj do przygotowanego sosu Knorr i wymieszaj razem.
4. Brukselkę połącz z liśćmi radicchio i ułóż na półmisku. Całość polej przygotowanym sosem
z żurawiną i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Podawaj na zimno z grissini lub
grzankami.

https://www.przepisy.pl/przepis/brukselka-z-zurawina?cat=134
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation