Kuchnia

CIACHO

DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKIEM

od autorki: "Dla wszystkich miłośników czekolady i czekoladowych słodkości przedstawiam ciasto czekoladowe. Wyjątkowe, bo kryje w sobie buraki. Są nie widoczne i nie wyczuwalne w smaku. Ciasto dzięki nim jest wilgotne, poza tym bardzo czekoladowe i pyszne :) Nie zawiera mąki i tłuszczy zwierzęcych. To czekoladowe cudo jest idealne dla tych, którzy od buraka stronią. Jest proste w przygotowaniu. Najbardziej czasochłonne jest ugotowanie i starcie buraków. Reszta nie wymaga specjalnych umiejętności :)

Lekkostrawny, niskokaloryczny, nie wywołuje alergii - to tylko niektóre przymiotniki określające naszego dzisiejszego bohatera. Smak buraka zna chyba każdy, jednak mało kto wie, ile tak naprawdę jest wart...
To wszechstronne warzywo obniża ciśnienie krwi, a także oczyszcza ją oraz powoduje wzrost liczby czerwonych krwinek, których niedobór powoduje anemię. Warto wiedzieć, że buraki wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień. Są pomocne w walce ze zgagą.
Buraki obfitują w witaminy i minerały. Znajdziemy w nich dużo witaminy C i B1, kwas foliowy oraz wiele makro- i mikroelementów jak: wapń, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Przypuszcza się, że te ostatnie działają hamująco na rozwój nowotworów.
Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach, ostrożnie powinny je spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.
O zaletach buraka można by pisać długo, czas jednak na ciasto. "

Składniki :
* 300 g buraków
* 100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
* 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
* 4 łyżki oleju
* 3 łyżki miodu
* łyżka słodziku
* 2 łyżki kakao
* szczypta soli
* 2 jajka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki wody (opcjonalnie)

Do dekoracji :
* 100 g gorzkiej czekolady minimum 70 %
* owoce (np. borówki)

Wykonanie: Buraki myjemy i bez obierania wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości buraka od godziny do 2 godzin). Ostudzone buraki trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach (na ostrzach do placków ziemniaczanych).
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie dodajemy ją do buraków i mieszamy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe płynne składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszamy do połączenia. Przygotowujemy dużą miskę. Przesiewamy do niej pozostałe suche składniki: mąkę, słodzik, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy płynne i dokładnie mieszamy.
Gdy składniki się połączą, masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy (moja 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto dzielimy na dwa placki i smarujemy odrobiną roztopionej czekolady.
Wierzch ciasta także smarujemy czekoladową polewa i dekorujemy borówkami. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie smakuje jeszcze lepiej :)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation