Kuchnia

Same słodkości

Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem
Składniki na formę o średnicy 21cm:
**na spód:
– 250g ciasteczek owsianych/pełnoziarnistych/bezglutenowych
– 200g masła orzechowego
– 1 łyżka masła

**na masę orzechową:
– 450g ricotty
– 350g masła orzechowego z kawałkami orzechów

**na solony karmel:
– 70ml śmietanki 30%
– 60ml wody
– 45g cukru trzcinowego
– 1 łyżka masła
– 1/3 łyżeczki soli (u mnie z imbirem i trawą cytrynową)
+ popcorn

Składniki na spód dokładnie miksujemy w misie blendera. Spód wykładamy na dno i boki formy (najlepiej pomóc sobie folią spożywczą), umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Składniki na masę orzechową mieszamy ze sobą do połączenia składników i wykładamy na przygotowany spód. Ponownie wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy solony karmel. Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę (uwaga, bo będzie pryskać!) i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez chwilę i wlewamy śmietankę. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy masło i sól, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, w masę delikatnie wbijamy przygotowany popcorn i całość polewamy częścią słonego karmelu. Podajemy polewając słonym karmelem, posypując popcornem. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation