Kuchnia

Wieprzowina

Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym
Składniki na schab:
ok. 1400g schabu
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka masła
2-3 łyżki gęsiego smalcu
100ml bulionu

Schab umyć i osuszyć. Obsmażyć na maśle dokładnie z każdej strony. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia, Na wierzchu posmarować kawałkami gęsiego smalcu. Do rękawa wlać bulion i dobrze zamknąć zaciski. Schab ułożyć w blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 1,5 godz. Wystudzić.


Składniki na sos:
1 litr bulionu drobiowo-wołowego
2 kulki jałowca
2-3 ziela angielskie
2 liście laurowe
250ml śmietany 12-18%
1 łyżeczka chrzanu (może być więcej jeśli lubicie ostrzejsze)
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz

Upieczony schab pokroić w cienkie plastry. W rondlu zalać je bulionem (lub częściowo wykorzystać sos z rękawa), dodać jałowiec, ziela i liście. Dusić pod przykryciem 15-20 minut*. Po tym czasie wyjąć mięso, dodać chrzan, śmietanę i mąkę. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować. Do sosu dodać mięso. Podawać dowolnie. My najbardziej lubimy z puree ziemniaczanym i buraczkami na zimno lub zasmażanymi (klik). Smacznego :)

*Jeśli wcześniej nie mamy pieczonego schabu w rękawie tylko surowy to należy go pokroić w plastry oprószyć solą i obsmażyć z obydwu stron na oleju. Zalać całość wodą tak by mocno przykryła mięso i gotować/dusić do miękkości (dodać przyprawy które wykorzystalibyśmy do nacierania mięsa, jednak w mniejszych proporcjach) Gdy będzie już gotowe zrobić sos (bulion wówczas jest niepotrzebny - korzystamy z sosu w którym gotował się schab).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation