Kuchnia

kuchnia

Fasolka po bretońsku klasyczna – Przepisy Kuronia – Jan Kuroń


Składniki

500 g suchej fasoli "Jaś" :)
1 łyżka oleju rzepakowego lub smalcu
100 g boczku pokrojonego w kosteczkę
700 g dobrej kiełbasy pokrojonej w pół plastry
2 duże cebule posiekane w kostkę
8 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku drobno posiekane
opcjonalnie 1 czubata łyżka wędzonej papryki (nadaje charakteru)
płaska łyżka pieprzu ziołowego
łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Sos

20 g masła
20 g mąki pszennej
500 ml soku pomidorowego
2 czubate łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz
Krok po kroku

Krok 1
Fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Następnie w tej samej wodzie ugotuj do miękkości. Wodę zostaw.

Krok 2
W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim do zrumienienia boczek oraz kiełbasę.

Krok 3
Dodaj cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia liści.

Krok 4
Dodaj czosnek, smaż minutę i dodaj paprykę, kminek oraz pieprz ziołowy. Smaż kolejne 2 – 3 minuty i odstaw na bok.

Krok 5
Na patelni rozgrzej masło, kiedy zacznie się „pienić” dodaj mąkę i za pomocą trzepaczki mieszaj na małym ogniu 2 minuty.

Krok 6
Wlej sok pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zagotuj.

Krok 7
W jednym garnku połącz fasolę, mięso z warzywami oraz sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu kilkanaście minut. Jeżeli Twoim zdaniem całość jest zbyt gęsta, dolej wody z gotowania fasoli. Dopraw solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation