Kuchnia

makarony, pierogi, kluchy

Szare kluski ziemniaczane

Składniki na szare kluski ziemniaczane:

1 kg ziemniaków
ok. 1 szklanki mąki
duża szczypta soli
Do podania:

200 g surowego wędzonego boczku
kapusta kiszona
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać mąkę, sól i wymieszać. Masa powinna być dość zwarta (dużo zależy od rodzaju ziemniaka), w razie potrzeby można dodać więcej mąki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek nakładamy łyżką małe porcje ziemniaczanej masy. Jeśli masa będzie się rozpadać to znak, że należy dodać do ciasta więcej mąki ; ) Kluski gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy na durszlaku.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Dodajemy boczek pokrojony na małe kawałki i smażymy do czasu aż się zarumieni. Przekładamy odcedzone kluski, dokładnie mieszamy i przesmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą do smaku, mieszamy. Podajemy z kapustą kiszoną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation