Kuchnia

Ciasta

Faworki pieczone - I Love Bake
FAWORKI PIECZONE

SKŁADNIKI NA FAWORKI:

ILOŚĆ: około 2 dużych talerzy

1 1/2 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (zamiennie jogurtu greckiego)
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka wódki lub octu
cukier puder do oprószenia

Składniki powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki lub całą noc. Następnie na podsypanej mąką stolnicy kilkanaście razu „uderzamy” ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy poziome pasy, następnie ucinamy w poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z wszystkimi kawałkami ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation