Kuchnia

kuchnia

CIASTO FIONA

Biszkopt:



* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 szczypta soli



Masa budyniowa:



* 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)

* 3 budynie malinowe (z cukrem, jeśli wolicie ciasta słodsze lub bez, jeśli mniej słodkie)



Malinowa pianka:



* 500 ml kremówki (30 lub 36%)

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 galaretki malinowe



Dodatkowo:



* 2 opakowania malinowych Delicji

* 1 galaretka malinowa



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.

Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Jeśli biszkopt mocno wyrośnie, połóżcie na nim deskę lub drugą formę o takich samych wymiarach by go trochę wyrównać i obniżyć.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Zbyt ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.

Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation