Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Kawowe koszyczki z kremem kokosowo-rumowym
5
0
Czas przygotowania: 60 min. | kategoria: ciasta i desery
Pyszne kruche kawowe ciasto z aromatycznym kokosowo-rumowym kremem
Kawowe koszyczki z kremem kokosowo-rumowym
Składniki
Na około 18 sztuk

Na ciasto:
250 g mąki (użyłam pszennej, ale jakbym miała pod ręką wzięłabym krupczatkę)
125 g margaryny
2 żółtka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki śmietany 12%
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Na krem:
250g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
2 żółtka
3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
3,5 łyżki cukru
4 łyżki ciemnego rumu
1 łyżka żelatyny

Orzechy włoskie do przyozdobienia
Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy.
Sposób przygotowania
1.
Śmietanę mieszamy z kawą. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, cukier waniliowy, sól i śmietanę wymieszaną z kawą. Zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
2.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem 1 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami serek mascarpone, wiórki kokosowe oraz rum. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do serka. Na koniec delikatnie wprowadzamy ubitą śmietanę i mieszamy na jednolita masę. Wstawiamy do lodówki.
3.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy niezbyt grubo (maksymalnie na grubość 0,5 cm). Wykrawamy kółka za pomocą dużego kubka. Krążki ciasta umieszczamy w (wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą) blasze na muffiny. Pieczemy około 10 minut w temp 200 stopni na najniższej kratce piekarnika.
4. Kawowe koszyczki z kremem kokosowo-rumowym - krok 4
Koszyczki studzimy a następnie nadziewamy kremem. Na wierzchu każdego koszyczka układamy połówkę orzecha włoskiego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation