Sport i fitness

Fit porady żywieniowe

Ziarna i orzechy

Orzechy arachidowe /ziemne/
Są one bogate w błonnik, cynk, fosfor oraz witaminy z grupy B, dlatego zalecane są osobom pracującym umysłowo.
Wysoka zawartość pełnowartościowego białka oraz pożywnego tłuszczu czyni je doskonałym dodatkiem do diety sportowców, dorastającej młodzieży oraz wegetarian i osób prowadzących aktywny tryb życia.

Orzechy włoskie
Mają one bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawiają zdolność koncentracji. Ponadto zawarte w nich wielonasycone kwasy tłuszczowe rozszerzają naczynia krwionośne, dlatego zaleca się je np.
w chorobie wieńcowej. W ich składzie znajduje się bardzo dużo witaminy C, a także B, D, E, PP. Zawierają też tłuszcze, białka, fosfor. Doskonale wpływają na stan cery, włosów i paznokci, są też wskazane w okresie rozwoju i wzrostu dziecka.

Orzechy laskowe
Orzechy te bogate w witaminy B1, B2, C i PP oraz w białka, węglowodany i liczne składniki mineralne są dosyć ubogie w tłuszcz. Mają działanie wzmacniające organizm, dlatego zalecane są osobom przemęczonym, osłabionym oraz pracującym umysłowo.
Podawane zmielone z mlekiem i miodem stanowią doskonałą kurację na katar i kaszel.

Migdały
Jedne z cenniejszych bakaliowych przysmaków. Doskonałe dla osób zestresowanych, mających problemy z koncentracją i pamięcią, ponieważ zwiększają wydzielanie serotoniny /hormonu zadowolenia/. W ich składzie jest bardzo dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza chroniącego przed zawałem serca, a także witaminy PP i z grupy B. Zawierają też magnez, cynk, potas i żelazo,
więc doskonale wpływają na cerę, włosy, paznokcie. Przeciwdziałają miażdżycy.
Wysokokaloryczne - 100 g zawiera 572 kcal.

Pistacje
Podobnie jak orzechy włoskie, dzięki zawartości białka, wapnia, fosforu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo korzystnie wpływają na skórę, paznokcie, włosy oraz dziąsła.

Wiórki kokosowe
Zawierają dużo białka i żelaza, dlatego poleca się je zwłaszcza wegetarianom. W ich skład wchodzi również miedź, magnez, kwas foliowy, potas, witamy B i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują one pracę układu trawiennego, poprawiają perystaltykę jelit. Wiórki kokosowe są wysokokaloryczne - 100 g zawiera 606 kcal.

Pestki słonecznika
Polecany w stanach depresyjnych, przy bezsenności i stanach lękowych. Zapobiega powstaniu stresu antyoksydacyjnego, który jest przyczyną zmęczenia mięśni. Zawiera duże ilości witaminy B1, bardzo cennej dla układu nerwowego. Poza tym jest bogaty w: witaminy A, B3, D, E, związki mineralne, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Pestki dyni
Bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują również /przyspieszają/ przemianę materii. Polecane na problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów. Zawierają dużo cynku i lecytyny, poza tym sole mineralne, błonnik, białka, enzymy i żywice. Zawierają również dużo /40%/ oleju i witaminy A, B9, B15. Pestki dyni od wieków stosowane były jako lek przeciw pasożytom przewodu pokarmowego,
a także ze względu na dużą zawartość cynku, używane przez mężczyzn w walce z bezpłodnością
i rakiem prostaty.

Sezam
Zawiera duże ilości tłuszczu /ok. 50/, wiele witamin i składników mineralnych. Wskazany w okresie dojrzewania gdyż dostarcza egzogenne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i białka potrzebne organizmowi w okresie wzrostu.

Mak
Nasiona maku są niezwykle bogate w błonnik /20 % masy całkowitej/ oraz witaminy A, C, D, E. Zawierają też wapń, magnez, żelazo i potas. Mak dobrze wpływa na trawienie, wiąże cholesterol
i przeciwdziała miażdżycy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation