Święta i uroczystości

Wielkanoc

Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami

Składniki:

ok. 1 kg parzonej białej kiełbasy
mały pęczek pietruszki
5 łyżek oleju
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 główka czosnku
po 2 gałązki świeżego rozmaryny i tymianku

Sposób wykonania:

Kiełbasę nacinamy. Korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki. Natkę siekamy i łączymy z olejem. Do mieszanki dodajemy skórkę z cytryny, suszone zioła i pieprz. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego. Kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Kiełbasę smarujemy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu układamy gałązki świeżych ziół.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z chrzanem. Nie wyrzucajcie też pietruszki i czosnku. Upieczone w mieszance ziołowej są także świetnym dodatkiem do kiełbaski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation