Kuchnia

sałatki & surówki

Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą

1 podwójna pierś
z kurczaka
przyprawa do gyrosa
4 łyżki oliwy z oliwek
5 jajek
1 puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
1 puszka ananasów
1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem)
1 słoik majonezu
(400 ml)

Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie podsmażyć kurczaka na patelni. Nie za długo, żeby mięso nie było zbyt suche. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo. Ananasy, kukurydzę, fasolę oraz seler odcedzić.
Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.

Teraz należy kolejno układać wartswy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować:
1. ogórki
2. kukurydza
3. seler
4. pierwsza połowa majonezu
5. czerwona fasola
6. jajka
7. pierś z kurczaka
8. ananas
9. druga połowa majonezu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation