Kuchnia

ciasteczka

Kulinarna Fuzja: Babeczki kokosowe z białą czekoladą na koniec Świąt
Kokosowe babeczki z białą czekoladą
- 120g mąki pszennej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 70g wiórków kokosowych
-1 szklanka oleju (lub 150g masła)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki likieru kokosowego (może być też inny)
- 230g cukru pudru
- 2 duże garście suszonej żurawiny (ja lubię marki Helio)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka białej czekolady do polania
Piekarnik nastawiamy na 180C
Dwa rodzaje mąki przesiewamy wraz z proszkiem do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Oddzielnie ucieramy jajka z cukrem. Wlewamy olej (lub rozpuszczone i przestudzone masło) i mleko kokosowe wraz z likierem. Masę łączymy z mąką i mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodajemy żurawinę. Całość mieszamy i przekładamy do natłuszczonych foremek/ formy.
Pieczemy do suchego patyczka ok.40 min (należy uważać ,aby nie przesuszyć ciasta).
UWAGA: Babka w dużej formie potrzebuje nieco więcej czasu niż babeczki w mniejszych formach. Jeśli pieczemy jedną dużą babę zostawmy ją na ok.50.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone babeczki/babę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation