Kuchnia

pierogi

SKARBIEC KULINARNY: kluski
Składniki Na Farsz:

400 g ugotowanego mięsa drobiowego (polecam te bardziej mokre lub 50:50 - suche i mokre)
300 g boczku wędzonego surowego lub wędzonego parzonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 jajka




Składniki Na Kluski:

1 kg obranych ziemniaków
400-415 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
mleko




Składniki Dodatkowe:

2 duże cebule
2 średnie laski kiełbasy
tłuszcz




Przygotowanie Farszu:

Boczek pokroić w kostkę.
Smażyć na patelni, aż mięso uzyska różowo-białą barwę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Posiekać czosnek.
Dodać wszystko na patelnię.
Smażyć do miękkości i zeszklenia cebuli.
Ugotowane mięso podzielić na mniejsze kawałki.
Dodać do boczku z cebulą.
Zmielić w maszynce do mięsa/poszatkować przez kilka sekund w malakserze/drobno posiekać.
Wbić jajko.
Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.


Przygotowanie Klusek:

Ugotować ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić z wody.
Przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuc starannie tłuczkiem do ziemniaków.
Odstawić, aby lekko przestygły (wystarczy, żeby nie parzyły w ręce).
Dodać jajko.
Dodać mąkę.
Wymieszać lekko.
Rozpocząć wyrabianie ciasta. W trakcie wyrabiania ciasta kluskowego należy dolewać tyle mleka, ile wchłonie nam ciasto, aby kluski ładnie się kulały, były elastyczne oraz nie pękały z powodu suchej masy.
Nabrać garść masy kluskowej.
Uformować masę kluskową na kształt średnio płaskiego jajka.
Nałożyć po czubatej łyżeczce farszu wzdłuż uformowanej masy kluskowej.
Zwinąć tak, aby boki ciasta dotknęły siebie nawzajem.
Sklejać dokładnie, aby nie było żadnych szczelin ( w przeciwnym razie farsz może wypaść podczas gotowania).
Ukulać walec.
Poprawić boki walca, aby zaokrągliły się.






Przygotowanie Końcowe:

W większym garnku zagotować wodę z solą.
Kluski wrzucać na gotującą się wodę (kluski powinno podawać się na świeżo, ponieważ wtedy są najsmaczniejsze, dlatego też gotujemy taką ilość klusek, jaka jest nam potrzebna na daną chwilę; pozostałe nieugotowane kluski z mięsem wkładamy do lodówki i podczas ponownego ich przygotowywania postępujemy tak jak za pierwszym razem).
Przykryć garnek pokrywką, aby woda ponownie szybciej się zagotowała.
Po chwili delikatnie zamieszać kluski, aby nie przywarły do dna garnka.
Gdy wypłyną na wierzch od czasu do czasu zamieszać je, aby kluski nie przykleiły się do siebie.
Po 3-5 minutach po wypłynięciu na wierzch kluski powinny być dobre.
Wyciągnąć z wody na jakieś naczynie/talerz (wtedy kluski dodatkowo ociekną z wody, w której się gotowały) chwilę przed podaniem.
W połowie procesu gotowania klusek możemy dodać tłuszcz na rozgrzaną patelnię.
Natychmiast po tym pokroić kiełbasę w kostkę.
Dodać do tłuszczu.
Smażyć do lekkiego przyrumienienia.
W trakcie smażenia kiełbasy pokroić cebulę na pół-plastry.
Dodać do kiełbasy.
Smażyć, aż kiełbasa i cebula będą lekko przypieczone, z czego cebula powinna być uduszona, aby była miękka.
Kluski polewać tłuszczem z kiełbasą i cebulą.
Dodatkowo można podać z buraczkami, surówką lub ogórkami ze słoika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation