Kuchnia

pierogi

Sajgonki z kurczakiem i kapustą pak choi
Sajgonki z kurczakiem i kapustą pak choi:

Składniki:

na nadzienie:

2 główki kapusty pak choi
400 g fileta z kurczaka
1 średnia marchewka
1 mniejsza lub 1/2 dużej cebuli, białej lub czerwonej
ok. 2-3 cm kawałek imbiru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego

dodatkowo:
15 arkuszy papieru ryżowego

do podania:
sos do sajgonek, sos słodko-kwaśny, słodki sos chilli, sos sojowy, rybny

Wykonanie:

Filet z kurczaka mielimy lub kroimy na drobne kawałeczki. Kapustę kroimy w cienkie paseczki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy na drobną kosteczkę, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z imbirem do zeszklenia, dodajemy mięso i całość smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy kapustę i marchewkę, całość dusimy przez około 4-5 minut, aż kapusta nieco zmięknie. Doprawiamy sosem sojowym i sosem rybnym (lub ostrygowym).

Arkusz papieru ryżowego krótko namaczamy w ciepłej wodzie. Układamy około 2 łyżki nadzienia nieco poniżej środka i zawijamy w rulonik, jak krokiety. Sajgonki odkładamy na talerz (uwaga - mogą nieco się "lepić", dlatego najlepiej układać je w odstępach i uważać przy ich przekładaniu).

Sajgonki smażymy na cienkiej warstwie oleju do zrumienienia, obracając podczas smażenia w ten sposób, aby "złapały" nieco koloru z każdej strony.

Sajgonki podajemy na ciepło, z ulubionym sosem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation