Kuchnia

KUCHNIA

Rolada z indyka faszerowana cukinią, fetą i suszonymi pomidorami | Kwestia Smaku


Składniki
6 porcji, po 404 kcal

1 filet z indyka 800 g
100 g szynki dojrzewającej (włoskiej, parmeńskiej, serrano)
3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
potrzebne będą: 4 wykałaczki

Nadzienie

po 1 łyżeczce oliwy i masła
1/2 cukinii
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
pół pęczka natki pietruszki
30 g sera mozzarella (żółta, tarta)
30 g tartego parmezanu
60 g sera feta
6 kawałków suszonych pomidorów


Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć papierem do pieczenia i roztłuc tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Doprawić go solą, pieprzem oraz natrzeć 1 łyżką oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
Przygotować nadzienie: na patelni roztopić masło z oliwą. Dodać startą na tarce cebulę i starty czosnek, doprawić tymiankiem i smażyć przez 2 minuty. Dodać startą na tarce nieobraną cukinię i smażyć przez ok. 5 minut aż cukinia odparuje, ale będzie cały czas zielona. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i dodać posiekaną natkę pietruszki, ostudzić. Dodać tartą żółtą mozzarellę oraz starty parmezan, wymieszać.
Filet położyć na desce (gładką stroną do spodu). Pośrodku wyłożyć pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu położyć fetę pokrojoną w kosteczkę, na koniec kawałeczki suszonych pomidorów. Zawinąć roladę, łączenie spiąć wykałaczkami. Na roladzie ułożonej łączeniem do góry położyć zachodzące na siebie plasterki szynki. Podwinąć je pod spód rolady.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do góry. Posmarować 2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach, odstawić na ok. 2 godziny (w temp. pokojowej).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z roladą do piekarnika, na dno wlać 4 łyżki wody lub białego wina i piec przez 37 minut. Po upieczeniu odczekać minimum 5 minut przed pokrojeniem mięsa. Przed pokrojeniem wyciągnąć też wykałaczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation