Kuchnia

Słodkie co nieco

WAFLE PRZEKŁADANE

Z cyklu "smaki dzieciństwa" :)

* paczka wafli tortowych
* 2 szklanki mleka w proszku
* szklanka cukru
* 15 dkg masła roślinnego
* 6 łyżek gorzkiego kakao
* pół szklanki mleka
* cukier puder
* kieliszek rumu

Masło, cukier i mleko podgrzać w garnku, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Po zdjęciu garnka z ognia, wsypać mleko w proszku, kakao i dodać rum. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Wafle przekłądać masą, układając jeden na drugim. Przykryć waflem bez masy, przykryć folią, obciążyć np. deską, aby zmiękły. Przekładaniec włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po prostu wafle przekładane masą kakaowo-rumową. Niby nic nadzwyczajnego, ale znikają w błyskawicznym tempie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation