Kuchnia

kuchnia

Pizzerinki z mięsem z rosołu.
Składniki

Ciasto na pizzę:

400 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa typ 700)
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody

Dodatki:

1 mały słoiczek (ok. 80 g) koncentratu pomidorowego
zioła do pizzy lub suszone oregano i bazylia
drobiowe mięso z rosołu (nóżka, pierś, skrzydełka)
1 opakowanie (450 g) mieszanki leczo
250-300 g sera żółtego, np. cheddar lub mozarella

Przepis

Robimy ciasto: drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy łyżką z resztą składników, dodając porcjami wodę. Następnie mikserem wyrabiamy ciasto na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószamy mąką i wyrabiamy rękami, ok. 6-7 minut, aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Dodajemy farsz: ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt i smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy ziołami, rozdrobnionym na kawałki mięsem drobiowym, mieszanką leczo (może być zmrożona) i startym serem żółtym. Całość zwijamy w rulon i kroimy na ok. 5-6 cm kawałki, które układamy przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation