Kuchnia

Zupy

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

Składniki:

1 cebula
2-3 ziemniaki
500 g ogórków gruntowych
pęczek koperku
1 l bulionu
50 g serka topionego
grzanki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem.
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 5 min. Na końcu dodajemy serek topiony oraz posiekany koperek. Zupę przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation