Kuchnia

wypieki

MAXI KING

SKLADNIKI:
ok. 400 g herbatników,
1 puszka gotowego masy krówkowej

SKLADNIKI MASY MLECZNEJ:
1,5 kostki miękkiego masła,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
400 - 500 g mleka w proszku

SKLADNIKI POLEWY;
2 czekolady gorzkie,
1/2 szklanki kremówki,
150 g orzechów laskowych

WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation