Kuchnia

Buły, chlebki i wypieczki

Jagodzianki

Składniki na ciasto:

300 ml letniego mleka
60 g masła
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g maki pszennej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Masa serowa:

400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią

Wszystkie składniki wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki.

Ponadto:

400 g jagód, do posypania (jeżeli dajemy mrożone to nie rozmrażamy ich wcześniej)
Wykonanie ciasta:

Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.

Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm.

Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera, posypać jagodami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).

Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować. Jeżeli posypujemy cukrem pudrem to czekamy aż wystygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation