Kuchnia

Sernikowy zawrót głowy

SERNIK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI.

Spód:



* 120 g ciastek

* 40 g mielonych orzechów laskowych

* 1 łyżka kakao

* 1 łyżka cukru pudru

* 90 g stopnionego masła



Masa serowa:



* 500 g sera z wiaderka

* 200 g gorzkiej czekolady

* 200 g kwaśnej śmietany 18%

* 150 g cukru

* 1 łyżka kakao

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 4 jajka



Polewa:



* 100 g gorzkiej czekolady

* 4 łyżki śmietanki 36%



Ciasteczka rozdrabniamy na proszek. Dodajemy do nich orzechy, kakao i cukier. Mieszamy suche składniki i dodajemy stopnione masło. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm i dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Kiedy masa jest jednolita dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy.

Masę serową przelewamy na spód z ciastek, a tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, w którym znajduje się naczynie żaroodporne lub blaszka wypełniona wrzątkiem. Naczynie z wodą wstawiamy na sam spód piekarnika, a na kratce powyżej niego ustawiamy sernik. Dzięki pieczeniu w ten sposób, sernik będzie kremowy i delikatny. Należy jednak pamiętać, by w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo para ucieknie. Sernik pieczemy ok 75 minut. Po wyjęciu odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc do lodówki).

Na zimnym serniku rozsmarowujemy polewę powstałą z połączenia czekolady i śmietanki (łączymy je w misce i topimy nad garnkiem z gotującą się wodą do chwili powstania jednolitej masy). Sernik odstawiamy w chłodne miejsce do chwili zastygnięcia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation