Kuchnia

obiadki

Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym

SKŁADNIKI 1 - 2 PORCJE
SOS PIECZARKOWY Z FILETEM Z KURCZAKA
1 pojedynczy filet z kurczaka
200 g pieczarek
1/2 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
80 ml śmietanki (30% lub 18% do zup i sosów)
1 łyżka posiekanej natki

PLACEK ZIEMNIACZANY
1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 jajko
3 łyżki oleju roślinnego
DO PODANIA
natka
opcjonalnie: pomidorki koktajlowe i szczypta chili

PRZYGOTOWANIE
SOS PIECZARKOWY Z FILETEM Z KURCZAKA
Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką pszenną.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na 4 ćwiartki, następnie na plasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją, pod koniec dodać drobno starty czosnek. Dodać pierś kurczaka i obsmażyć ją co chwilę mieszając, następnie dodać pieczarki i dalej smażyć przez ok. 7 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gotować przez ok. 2 minuty. Sos można podgrzać przed użyciem.
PLACEK ZIEMNIACZANY
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
Rozgrzać patelnię (śr. 20 - 22 cm), wlać 2 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałą łyżkę oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
Przełożyć na talerz, nałożyć gorący sos pieczarkowy i złożyć na pół. Udekorować natką oraz opcjonalnie pomidorkami koktajlowymi i szczyptą chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation