Kuchnia

Przepisy

Robi się je ekspresowo z ciasta parzonego, są mięciutkie i pyszne. Knedle są bez ziemniaków dlatego robi się je dużo szybciej.
CIASTO

-500 ml mleka 2%
-2 łyżki masła
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 żółtka
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

NADZIENIE i SOS

-400 g borówek
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki cukru
-4 łyżki śmietany
-0,5 szklanki mleka

Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie.

Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.

Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos.
Knedle gotujemy aż do wypłynięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation