Kuchnia

Przepisy

Kremowy sernik rabarbarowy, z kremem mascarpone, truskawkami i kruszonką

Przygotuj pieczony rabarbar:

1 kg rabarbaru

2 łyżki cukru

Rabarbar opłucz, pokrój na kawałki o długości 5 cm. Ułóż na blaszce do pieczenia, posyp cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj masę sernikową:

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego*

1/2 laski wanilii (lub 2 opakowania cukru wanilinowego)

2/3 szklanki cukru

7 jajek

200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cały upieczony rabarbar

Do miski wrzuć połowę upieczonego rabarbaru i cukier, wanilię (lub cukier wanilinowy), utrzyj je na gładką masę. Dodaj twaróg i rozpocznij miksowanie wbijając do sera kolejne jajka. Nie przerywając miksowania dodaj śmietanę i pozostały rabarbar, a na samym końcu mąkę ziemniaczaną.

Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do momentu aż sernik się zetnie, przez ok 50 minut. Sernik jest gotowy, kiedy lekko potrząśnięty zachowuje się jak galaretka. Jeżeli wolisz bardziej wypieczone serniki, zostaw go w piekarniku na 20 minut dłużej. Gotowy sernik wystudź, a następnie schowaj do lodówki, przynajmniej na całą noc. Przygotuj krem:

200 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

Śmietankę ubij na sztywno, dodaj ser mascarpone i miksuj krótką chwilę do uzyskania gładkiego kremu. Rozprowadź go po wierzchu przestudzonego sernika i schowaj do lodówki. W międzyczasie przygotuj kruszonkę:

50 g miękkiego masła

2 łyżki płatków migdałowych

2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych

6 łyżek mąki

6 łyżek cukru

W misce zmieszaj mąkę, cukier, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Dodaj masło i palcami rozetrzyj je z sypkimi składnikami. Gdyby kruszonka była zbyt mokra, dodaj do niej po łyżce mąki i cukru. Dobra kruszonka daje się zlepić w kulę, ale przy lekkim nacisku rozpada się na okruszki.

Zbij ją w kulę, a następnie rozdrobnij, przełóż na talerz i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Potem wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Stanie się to szybko, po ok. 10 minutach, także uważaj, żeby jej nie spalić. Przemieszaj kruszonkę łyżką i piecz jeszcze kilka minut, aby równomiernie się zezłociła. Wyjmij z piekarnika, raz jeszcze przemieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Wyjdzie jej troszkę więcej niż potrzeba na sernik, więc przełóż ją do szczelnego, suchego naczynia. Oprócz posypki do sernika kruszonka doskonale nada się również do deserów lodowych, musli, granoli lub sałatek owocowych.

Na chwilę przed podaniem sernika opłucz 500 g truskawek, a następnie potnij je na ćwiartki. Ułóż na warstwie kremu, a całość obficie pokryj kruszonką.

Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2TCB9nidW
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation