Kuchnia

ŚWIĘTA 22222

Seromakowiec bez spodu
Składniki:
(duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)
Masa makowa:

400 g suchego mielonego maku
1 3/4 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki bułki tartej
kilka kropel aromatu migdałowego
100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej


Masa serowa:

1 kg sera białego twarogowego
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
100 g masła
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki cukru waniliowego
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Lukier:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody



Przygotowanie:
Masa makowa:

Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser.
Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Drugi rząd na przemian tam, gdzie był ser kłaść łyżkę maku i na odwrót.
Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzić przez około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzony seromakowiec posypać skórką i polać lukrem, wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

Lukier:

Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation