Kuchnia

SŁODKOŚCI

Bomba Tiramisu

Składniki
8 - 10 porcji

ok. 150 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
250 ml zaparzonej mocnej kawy (3 espresso)
100 ml likieru amaretto
kakao

Nadzienie z trufli czekoladowej

150 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki zwykłego cukru
200 g gorzkiej czekolady
80 g oleju kokosowego lub masła
2 białka

Przygotowanie
Biszkopt Tiramisu

Biszkopty maczać w mieszance kawy i likieru, wyłożyć nimi miskę (np. metalową, mniej więcej o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm, pojemności ok. 1,5 litra). Wstawić do lodówki.

Nadzienie z trufli czekoladowej

W rondelku lub w kąpieli wodnej podgrzać mleko kokosowe lub śmietankę razem z cukrem. Gdy będzie gorące odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę oraz olej kokosowy, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej masy.
W oddzielnej miseczce ubić na idealnie sztywną pianę białka, dodać do nich masę czekoladową i delikatnie zmiksować lub wymieszać trzepaczką (ubijaczką, rózgą) na gładką masę.
Wyłożyć do miski we wgłębienie z biszkoptów. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Gdy mus będzie sztywny wyłożyć deser na paterę. Przed podaniem oprószyć kakao przez sitko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation