Sport i fitness

Just healthy!

Pizza z kalafiora – Przepisy Kuronia – Jan Kuroń

Składniki

Na Spód

1 kalafior (mój bez liści ważył 720g)
2 ząbki czosnku
30 g startego parmezanu lub odpowiednika
100 g mozzarelli startej na tarce (grube oczka)
2 jajka (klasa wagowa "M")
płaska łyżka świeżego posiekanego tymianku
łyżka suszonego oregano
sól, pieprz
Na wierzch

6 łyżek passaty (doprawiłem delikatnie czosnkiem i oregano)
kilka pieczarek pokrojonych w plastry
1 mała cebula posiekana w piórka
60 g szynki serrano lub prosciutto
kilka plasterków mozzarelli
kilka listków bazylii
Krok po kroku

Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Bez termoobiegu.

Krok 2
Kalafior obierz i potnij na różyczki. Następnie zmiksuj na grudki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 3
Ugotuj go na parze – w specjalnym koszyczku lub w kuchence mikrofalowej. Około 6 min.

Krok 4
Na sito/durszlak wyłóż ręcznik papierowy, wysyp kalafiora i odstaw do ostygnięcia.

Krok 5
W dużej misce wymieszaj kalafiora z pozostałymi składnikami na spód.

Krok 6
Na kratce rozłóż papier do pieczenia. Rozłóż na nim masę i uformuj na kształt okręgu lub prostokąta. Ranty możesz zrobić nieco grubsze.

Krok 7
Wstaw spód do pieca na 15 – 20 minut. Powinien być rumiany, ale nie brązowy.

Krok 8
Po wyjęciu z piekarnika posmaruj pizzę sosem, ułóż pieczarki oraz cebulę i szynkę. Na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Piecz w tej samej temperaturze przez 10 minut.

Krok 9
Udekoruj bazylią, ewentualnie dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation