Kuchnia

pierogi

Domowe pierogi ruskie

Składniki nadzienie : 500g ugotowanych ziemniaków, 250g twarogu, 2 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki masła.

Przygotowanie nadzienia : Cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation