Kuchnia

pierogi

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Składniki

Farsz:

mix suszonych grzybów, 20 gram
liście laurowe, 3 sztuki
ziele angielskie, 3 ziarna
czosnek, 1 ząbek
kapusta kwaszona, 500 gram
cebula, 1 mała
marchewka, 1 mała
masło, 2 łyżki
sól, pieprz
Ciasto:

mąka pszenna, 200 gram
masło (w temperaturze pokojowej), 150 gram
serek twarogowy, 150 gram
sól, 3/4 łyżeczki
Dodatkowo:

jajko, 1 sztuka
siemię lniane, 2 łyżki

Sposób przygotowania

Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każdy krążek nakładać zimny farsz. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść 20-25 pierogów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation