Kuchnia

Zupy

Krem z ziemniaków z ciemnym piwem
Składniki:

– 300 g ziemniaków (waga po obraniu)
– 125 ml ciemnego piwa
– 80 g sera cheddar
– 350 ml bulionu z kurczaka
– pół cebuli posiekanej
– 1 ramię selera naciowego
– 1 łyżka masła
– pieprz
– drobno posiekany szczypiorek do podania


PRZYGOTOWANIE:

Posiekajcie wszystkie elementy potrzebne do zupy – cebulę w kostkę, selera naciowego w cienką kostkę, ziemniaki na mniejsze kawałki – od ich wielkości będzie zależał czas gotowania.
W garnku rozgrzejcie masło i lekko podsmażcie cebulę oraz selera naciowego, następnie wrzućcie ziemniaki, zalejcie gorącym bulionem i ciemnym piwem. Gotujcie całość aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Zestawcie garnek z kuchenki. Zmiksujcie zupę na krem, w połowie miksowania dodając połamany na mniejsze kawałki ser cheddar.
Doprawcie zupę pieprzem (soli nie będzie potrzebowała, ze względu na sól w bulionie i słony ser), przelejcie do miseczek i posypcie posikanym szczypiorkiem. Podawajcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation