Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Francuska szarlotka z kremem - Najlepszy przepis - Wypieki Beaty

Składniki
słodkie kruche ciasto:
115 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
50 g masła
25 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
masa jabłkowa:
4-5 większych jabłek (około pół kg po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka rumu - opcjonalnie
krem:
2 jajka - użyłam rozmiar L
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki - użyłam 30%
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wierzch:
około 50 g (pół szklanki) płatków migdałowych
1 czubata łyżka cukru
1 łyżka rozpuszczonego masła
Wykonanie
Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź przez przynajmniej godzinę.
Formę do pieczenia (najlepiej z ruchomym dnem) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na wielkość trochę większą od foremki (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Ostrożnie przenieść ciasto do formy i wylep nim do i boki formy - jeśli się gdzieś rozerwie to doklej 🙂
Formę z ciastem schowaj ponownie do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie przygotuj jabłka.
Obierz je, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ćwiartki jabłek pokrój w grubszą kostkę.
W dużym garnku rozpuść masło - dodaj jabłka, cukier i rum - smaż aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się - przestudź.
Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp ceramiczne kulki do pieczenia, albo groch/fasolę.
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z kulkami i podpiecz ciasto jeszcze przez 5 minut.
Wyjmij, a temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka.
W misce zmieszaj trzepaczką żółtka, jajka, cukier, wanilię i kremówkę - wylej całość na jabłka (jeśli nie wszystko ci się zmieści, to możesz resztę wlać do małej ceramicznej foremki do pieczenia i upiec razem z szarlotką :)).
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut (w 160 stopniach, tryb góra/dół).
Aby przygotować migdały, zmieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodaj migdały i wymieszaj.
Po pół godzinie pieczenia szarlotki wyłóż na jej wierzch masę migdałową i piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation