Kuchnia

ciasta

Babka maślana -
Przepisy wielkanocne
Świąteczny dom
Rodzinne święta
Tradycja
Moda i uroda

Polki.plWielkanocPrzepisy wielkanocnePrzepisy kulinarne - przepis

Pin It

Wielkanocna babka maślano-czekoladowa
Tagi: babka ciasta na wielkanoc ciasta wielkanocne

Pyszna - z dodatkiem białej czekolady!
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

liczba porcji: 10

Poziom trudności: łatwy
Sposób przygotowania
Sprawdź przepis na babkę maślaną!

Mleko, czekoladę, masło, miąższ wanilii przełóż do garnuszka.
Podgrzewaj, aż składniki się połączą.
Mąkę przesiej z proszkiem i sodą.
Dodaj cukier.
Wlej rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka.
Szybko zmiksuj.
Przelej do foremki silikonowej i piecz w 160 stopniach przez 50 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 20 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij na deskę, ostudź przed podaniem.
Tego potrzebujesz:

25 dag mąki
25 dag cukru
2 jajka
25 dag masła
1 szklanka mleka
15 białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
miąższ z laski wanili
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation