Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Pierożki dim sum z soczewicą
Ciasto:

180 g mąki pszennej
130 ml wrzącej wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy

Farsz:

180 g czerwonej soczewicy
marchewka
3 łyżki soku z pomarańczy
łyżka skórki z pomarańczy
2 ząbki czosnku
cebula
2-3 cm korzenia imbiru
1/3 papryczki chilli
80 g passaty pomidorowej
szczypta curry
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
125 ml wody
oliwa/olej rzepakowy/olej arachidowy
żółtko
sól
pieprz

Sos do maczania:

2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
szczypta płatków chilli

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu ( u mnie zajęło to 15 minut).
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Stopniowo wlewając wrzącą wodę (na zmianę z olejem) zaczynamy wyrabiać ciasto na pierożki. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto osiągnie formę elastycznej kuli. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zajmujemy się farszem. Na patelni lub w woku smażymy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy poszatkowany drobno czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy przyprawy i startą na drobnych oczkach marchewkę. Po krótkiej chwili smażenia dodajemy soczewicę, skórkę i sok z pomarańczy oraz pasattę pomidorową. Całość dusimy jeszcze kilka minut, pod koniec próbując i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz studzimy.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy je cienko (można użyć maszynki do makaronu) na podsypanej mąką stolnicy.
Wykrawamy kwadraciki o boku 6x6 cm. Na środku każdego kwadracika z ciasta, wykładamy łyżeczkę farszu. Boki ciasta smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Łapiemy za rogi i zwijamy je do środka, tworząc małą "sakwiekę". Czynność powtarzamy. Ulepione pierożki przekładamy na oprószoną mąką ściereczkę.
Rozgrzewamy wok. Wlewamy łyżeczkę oliwy/oleju do smażenia. Wrzucamy pierożki do woka. Smażymy minutę, następnie za pomocą pałeczek przekręcamy je na bok (lub na drugą stronę) i smażymy kolejną minutę.
Do woka wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy pierożki pokrywką i zostawiamy na 3 minuty.
Po tym czasie pierożki będą gotowe. Przekładamy je na talerz i podajemy z sosem (który robimy mieszając ze sobą składniki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation