Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Bananowa Krówka - Bez Pieczenia! Kobieceinspiracje.pl

1 duże opakowanie herbatników
1 mała masa kajmakowa
1 l mleka
1 jajko
3 żółtka
160 g cukru
32 g cukru wanilinowego
220 g mąki pszennej
200 g masła
1 śmietanfix
500 ml śmietanki 30 %
3 banany
3 łyżki cukru pudru
odrobina soku z cytryny
płatki migdałowe

Rozmiar blachy:
24cmx28cm

PRZEPIS
Zagotować 800 ml mleka.
Pozostałe 200 ml mleka wlać do miski.
Dodać cukier, cukier wanilinowy,
oraz mąkę, jajko i żółtka.

Zmiksować wszystko.
Gdy mleko zacznie się gotować wlać powstałą mieszankę, gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Ostudzić.
Banany pokroić w plastry i skropić cytryną.
Utrzeć masło na jasny puch.
Dodawać po łyżce zmiksowaną masę , cały czas miksując.
W prostokątnej blaszce wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
Na ciastka wyłożyć połowę masy budyniowej.
Na masie ułożyć pokrojone banany. Plastry lekko docisnąć aby wtopiły się w masę.
Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Następnie posmarować masą kajmakową oraz wyłożyć kolejną warstwę ciastek.
Schłodzoną śmietankę ubić,
dodać śmietan fix i cukier puder.
Na ciastka wyłożyć pozostałą część masy budyniowej i kolejną warstwę herbatników.
Na koniec dodać bitą śmietanę, wyrównać.
Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić na ok. 10 godzin do lodówki
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation