Kuchnia

2 dish_meat

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE MIODOWO - MUSZTARDOWYM

Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
¾ szklanki płynnego miodu
¾ szklanki musztardy
¾ szklanki oleju
½ - ¾ łyżki soli
1 duża główka czosnku
1½ łyżeczki oregano
1½ łyżeczki bazylii
¼ - 1 łyżeczka chilli

Wykonanie:
Dokładnie umyte, okrojone z błon i chrząstek filety z kurczaka oprószamy solą i umieszczamy
w naczyniu z pokrywką.

W drugim naczyniu sporządzamy sos. Mieszamy miód, musztardę, olej i przyprawy.
Jeżeli chcemy uzyskać potrawę mocno ostrą dodajemy 1 łyżeczkę chilli (zwykle dodaję
¼ łyżeczki i uzyskuję lekko ostry smak).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.

Odstawiamy pod szczelną pokrywką do lodówki, najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową przekładamy
do naczynia żaroodpornego lub rondla do pieczenia.
Jeżeli zależy nam na czasie pomijamy marynowanie.
Wówczas filety umieszczamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym (rondlu),
zalewamy sosem i lekko unosimy każdy filet, aby zalewa mogła wypełnić również dno naczynia.

Jednakże dzięki dłuższemu marynowaniu uzyskujemy bardziej kruche i przeniknięte aromatem zalewy mięso.
Pieczemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz. w temperaturze 190ºC).

Jeżeli lubimy lekko przyrumienione pieczemy odkryte, jeszcze przez krótki czas,
do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation