Kuchnia

2 dish_meat

Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 kula sera mozzarella
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdą pierś nacinamy w kilku miejscach (by szybciej się usmażyła).

Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy piersi z kurczaka oraz czosnek i całość smażymy parę minut - gdy kurczak zrumieni się z jednej strony, odwracamy go na drugą i smażymy również do zrumienienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak z obu stron będzie już lekko przypieczony, dodajemy pomidory, przyprawiamy sos do smaku oregano, solą i pieprzem i całość smażymy bez przykrycia jeszcze 10 minut, odwracając w międzyczasie kurczaka na drugą stronę.

Mozzarellę kroimy w plasterki. Ser układamy na wierzchu kurczaka, posypujemy solą i pieprzem, a następnie patelnię wkładamy na parę minut do piekarnika (jeśli nie macie patelni do zapiekania, użyjcie naczynia żaroodpornego). Gdy ser zacznie się przypiekać wyjmujemy i nakładamy na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation