Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Odwrócone ciasto owocowe


składniki sosu:
45 g masła (około 2 łyżki)
130 g brązowego cukru
4 łyżeczki dowolnego dżemu (ja użyłam brzoskwiniowego)
dowolne owoce - ja użyłam 3 gruszki
składniki ciasta:
190 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
190 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
113 g miękkiego masła
135 g cukru
2 jajka
Wykonanie
Przygotuj sos do owoców - w garnuszku umieść brązowy cukier i masło, podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj dżem i podgrzewaj jeszcze chwilę. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj foremkę - natłuść i wysyp bułką tartą boki, a na dno połóż papier do pieczenia. Wylej ostudzony sos i ułóż pokrojone owoce.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj. Dodaj ekstrakt z wanilii i na przemian mąkę i mleko. Gotowe ciasto wyłóż na owoce.
Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka (trzeba szczególnie sprawdzać, czy środek jest dobrze upieczony).
Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a potem wyjmij ciasto z foremki - przyłóż talerz i szybko obróć ciasto, usuń papier do pieczenia z wierzchu.
Ja, dla pełni rozpusty, swoje ciasto podałam z sosem toffi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation