Kuchnia

zdrowie

Vilcacora to zioło pochodzące z Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Na tym ostatnim kontynencie rośnie głównie w dorzeczu Amazonki i stamtąd jest głównie pozyskiwana.

Jest pnączem oplatającym inne rośliny , a charakterystyczne zakrzywione kolce u spodu liści przypominają koci pazur, stąd też zastępcza nazwa dla vilcacory. Roślina znana jest również pod nazwą czepota puszysta (Uncaria tomentosa). Z pnącza wykorzystuje się korę, liście oraz korzeń, z czego potem wytwarza się leki.

Wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi vilcacory dowiodły, że w czepocie znajdują się substancje zwane alkaloidami , oksoindolowymi, którym przypisuje się korzystny wpływ na układodpornościowy organizmu.

Alkaloidy te wpływają na wzrost pewnej grupy komórek zwanych fagocytami, te z kolei niszczą wirusy , bakterie chorobotwórcze i inne mikroorganizmy, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie . Zawarte w czepocie puszystej substancje chronią nas przed grzybami, bakteriami, wirusami i różnymi niekorzystnymi alergenami.

Tradycyjnie natomiast koci pazur stosowany jest w różnych zaburzeniach układu pokarmowego, takich jak zapalenie jelita grubego, zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody, hemoroidy czy zespół nieszczelnego jelita grubego.

KOCI PAZUR DOSTĘPNY W SKLEPIE www.konopiafarmacja.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation