Kuchnia

babki,ciasta z owocami

Babka miętowo – kokosowa

Składniki :
350 g cukru
400 g mąki
350 g wiórków kokosowych
1 cukier waniliowy
16 g proszku do pieczenia
180 ml oleju słonecznikowego
180 ml mleka
180 ml syropu miętowego
5 jajek
90 ml rumu kokosowego typu Malibu (jeśli lubicie)

Przygotowanie :
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: olej slonecznikowy, mleko, syrop miętowy, jajka i rum kokosowy.

Łaczymy ze sobą zawartość obu naczyn.

Przy pomocy miksera miksujemy, aż składniki się połączą.

Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.

(Forma powinna być dość duża około 2 lt)

Pieczemy w 180°C około 40 minut, do suchego patyczka.

Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami miety
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation