Kuchnia

KUCHNIA

Szybkie ciasto bananowe. Mocno czekoladowe

SKŁADNIKI (na małą keksówkę ok. 10×25 cm) :
– dwa mocno dojrzałe banany ( najlepiej te z poczerniałą skórką)
– 3/4 szklanki ( ok.160 ml) ciepłego mleka
– 1/4 szklanki stopionego masła lub oleju (60 g)
– 2 jajka
– szklanka mąki ( 170 g)
– 4 czubate łyżki ciemnego kakao
– 2/3 szklanki cukru ( 180 g)
– kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– dwie garście ulubionych bakalii (u mnie żurawina i rodzynki)

polewa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g, o przynajmniej 50 % zawartości kakao)
– łyżeczka masła
– 3 łyżki gorącego mleka

WYKONANIE:
Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche – mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki.
Przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 – 50 minut, patyczek od szaszłyka wsadzony do ciasta musi być po wyjęciu nieoklejony ciastem ale nie musi być suchy, ciasto jest naturalnie wilgotne od owoców.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Polewę wylać na wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation