Kuchnia

wytrawnie

Marokańskie pulpeciki z kurczaka | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

 4 PORCJE

350 g filetu z kurczaka lub indyka lub mielonego mięsa drobiowego100 g zielonych oliwek1 ząbek czosnkupęczek natki pietruszkiprzyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego (kuminu), kolendry, 2 szczypty szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki1 jajko2 łyżki mąki pszennej2 łyżki masła1 cebula1 szklanka bulionu1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE

Mięso oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę, następnie drobno posiekać razem z oliwkami, czosnkiem i połową pęczka natki (można też użyć maszynki do mielenia mięsa o dużych oczkach lub rozdrabniacza lub melaksera). Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, imbirem, kminem i kolendrą, wymieszać, następnie dodać jajko i ponownie dokładnie wymieszać.Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 niedużych pulpecików, następnie obtoczyć je w mące. Rozgrzać masło na większej patelni lub w naczyniu marokańskim tagine, włożyć pulpeciki i obsmażyć je na złoty kolor.Dodać pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie wmieszać ją pomiędzy pulpeciki. Dodać 1 szklankę gorącego bulionu, szafran oraz paprykę w proszku. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.Zdjąć pokrywę z patelni, dodać sok z cytryny i resztę posiekanej natki pietruszki, wymieszać i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą (w ilości 1 cm ponad poziom kuskusu) odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut, następnie wymieszać widelcem.Podawać z pulpecikami, surówką z kapusty oraz posiekaną sałatą.

PROPOZYCJA PODANIA

1 szklanka kuskusu / surówka z kapusty np. PEKIŃSKIEJ / 4 liście sałaty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation